Deprem bölgesine giden STK’ler bir taraftan yardımları koordine ederken diğer taraftan psikolojik destek veriyor. Sosyal travma uzmanlarından oluşan ekipler, çocuklar başta olmak üzere tüm depremden etkilenen kişilerin yaşadıkları travmayı atlatmaları için çalışıyorlar.

Elazığ depreminin ardından farklı alanlarda çalışan 20’den fazla sivil toplum kuruluşunun bir araya gelmesiyle oluşan Afet Platformu, 30 Ekim’de yaşanan İzmir depremi için seferber oldu.

Platform, İzmir’de ilk 2 günde 300’e yakın gönüllü ile durum ve ihtiyaç analizi yaptı, depremden etkilenen kişilere psikolojik destek verdi ve gelen destekler için depo alanları oluşturdu.

İzmir’deki STK’lerle de ortaklaşan platforma ve yaptıkları çalışmalara ilişkin bianet’e konuşan Afet Platformu Dönem Sözcüsü Serhan Süzer, “İlk günden beridir sahadayız. Depremin etkisini düşürmek için çalışıyoruz ama deprem çok zor bir psikoloji” dedi. 

“Psikolojik destek veriliyor”

“İzmir’deki STK’ler de dahil olmak üzere 50’ye yakın STK’nin deprem bölgesinde çalıştığını belirten Süzer, şunları söyledi:  “Afetle ilgili her alandan uzman STK’ler platformda yer alıyor. Arama kurtarmacılar, ihtiyaç analizi yapanlar, ihtiyaçların tedarikini yapanlar hepsi mevcut, hepimiz birlikte çalışıyoruz.

“İlk gün durum ve ihtiyaç analizi yaptık. Gelen destekler için depo alanları oluşturuldu. İhtiyaç haritalama konusunda uzmanlaşmış olanlar ise hazırlanan özel bir yazılım sayesinde depremden en çok etkilenen afet bölgesindeki ihtiyaçların harita üzerinde işaretlenmesine ve bu ihtiyaçların karşılanmasını sağlıyor.

“Psikolog ve sosyal travma uzmanlarından oluşan birçok sivil toplum kuruluşları, çocuklar başta olmak üzere tüm depremden etkilenen kişilerin yaşadıkları travmayı atlatmaları için çalışmalar yapıyorlar.”

“Riski ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz”

Sadece afetleri önleyici bir Platform olmayı amaçladıklarını ifade eden Süzer, son olarak şöyle dedi: “İzmir’deki depremde bir kez daha gördük, deprem değil bina öldürüyor. Aynı sokak üzerinde bazı binalar tamamen yıkılırken 200-300 metrede ötesindeki binalar ayakta duruyor.

“Biz Platform olarak, sadece afetler olduktan sonra yardım eden bir pozisyonda değil, afetleri önleyici noktada çalışmalar yapmak istiyoruz. Mesela sel riski olan bir yerde dere yatağının kenarına bina yapılmasını engellemek gibi.”

Kaynak: Bianet

2021 Orman Yangınları Raporu Yayımlandı

Afet Platformu olarak depremin hemen sonrasında yaptığımız Acil Durum Toplantısı’nda ekipleri sahaya yönlendirme kararı aldık. Yaptığımız tüm çalışmaları bir rapor haline getirdik.

STK’ları birleştiren hareket İzmir’de hayat kurtarıyor (Dünya)

Elazığ depreminde güçlerini birleştiren 23 sivil toplum kuruluşu, İzmir’de yüzlerce gönüllüyle hayat kurtarıyor. Ekimde kurulan STK Afet Platformu ile bölgenin ihtiyaç analizi yapıldı. Platformun sözcüsü Serhan Süzer, listeyi paylaşarak, “Türkiye’den destek bekliyoruz” dedi.

2020 İzmir Depremi Raporu Yayımlandı

Afet Platformu olarak depremin hemen sonrasında yaptığımız Acil Durum Toplantısı’nda ekipleri sahaya yönlendirme kararı aldık. Yaptığımız tüm çalışmaları bir rapor haline getirdik.

Elazığ’a destek TIR’ı (Hürriyet)

AÇEV, 2020’nin ocak ayında Elazığ’da meydana gelen deprem sonrasında bölgede yaşayan çocuk ve yetişkinlere yönelik psikososyal destek sağlanması hedefiyle harekete geçti. AÇEV, yılın ilk yarısında bölgede yürüttüğü personel eğitimlerinin ardından, afet sonrası uzun vadede ortaya çıkabilecek travmalara müdahale etmek amacıyla Gezici Hizmet Aracı Projesi’ni hayata geçirdi.