4 Ocak 2020 tarihinde Elazığ / Malatya depreminin ardından, afetin yaralarını sarmak için paydaş sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek Afet Platformu’nu kurdu.
Depremin ertesi günü Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası ile iş birliği ile Elazığ’da bulunan Afet Platformu üyeleri, AFAD ile eşgüdümlü çalışarak, ihtiyaçların haritalanması ve teyit edilmesi, gönüllülerin örgütlenmesi, farklı kaynaklardan ihtiyaçların toplanması ve lojistiğin sağlanması, gönüllü ekipleriyle acil yardımların dağıtımı ve koordinasyonunu gerçekleştirmiştir.
Sürdürebilirliğin sağlanması için sivil topluma yerel katılım sağlanarak yürütülen faaliyetler yerel sivil toplum gönüllü ağına devredilmiştir. Bu aynı zamanda Afet Platformu’nun acil durum ve afetlere yönelik benimsediği ve uyguladığı modeli de ortaya çıkarmıştır.
Şubat ve Mart aylarında Edirne’de göçmen ve mülteci akınından kaynaklanan krizde, bağış operasyonları ve temel insani yardım dağıtımları organize edilmiştir.
Van Başkale depreminde kurulan çadır alanında gönüllü koordinasyonuyla depremden etkilenen kişilere temel insani yardım operasyonları yapılmıştır.
Giresun Dereli’de gerçekleşen sel afetinin ardından gönüllü faaliyetleriyle beraber temel insani yardım operasyonlarının Kızılay ile birlikte yürütülmesi sağlanmıştır.
Platformumuz COVID-19 pandemisine bağlı ortaya çıkan medikal ihtiyaçların artmasıyla, ihtiyaçların üretilmesi ve üretilen ekipmanların sağlık kuruluşlarına ulaştırılması konusunda faaliyet göstermiştir. Salgından olumsuz etkilenen risk altındaki gruplara ve ailelere temel insani yardımların ulaştırılmasını sağlamıştır. Pandeminin etkisiyle ortaya çıkan sorunlara üye kurumların tematik faaliyetleri ekseninde iyileştirme çalışmalarında bulunmuştur.
Afet Platformu, 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir’de meydana gelen depremde, AFAD ile eşgüdümlü olarak arama kurtarma, saha tespiti, ihtiyaç analizi ve haritalanması, insani yardımların dağıtımı, kamp yerleşkelerine altyapı desteği psiko sosyal ve çocuk koruma alanlarında aktif görev almıştır.
Aynı zamanda depremde evleri yıkılan vatandaşlar için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte “Bir Kira Bir Yuva” projesini başlatmıştır. Platform olarak, sivil topluma yerel katılım sağlanarak bir çok yerel sivil toplum kuruluşunun İzmir’de yapılan çalışmalara katılımı sağlanmıştır.
28 Temmuz – 12 Ağustos 2021 tarihlerinde Antalya, Muğla başta olmak üzere 53 ilde çıkan Türkiye Orman Yangınları’nda ve 11 Ağustos 2021 tarihinde meydana gelen Batı Karadeniz Sel Felaketi’nde (Bartın, Kastamonu ve Sinop); AFAD, Kızılay ve yerel yönetimler ile eşgüdümlü olarak arama kurtarma, saha tespiti, ihtiyaç analizi ve haritalanması, insani yardımların dağıtımında bulunmuştur. Kamp yerleşkelerinde altyapı desteği ile psiko sosyal ve çocuk koruma alanlarında aktif görev alımıştır. Aynı zamanda tüm Afet Platformu üyelerinin aktif katılımıyla kamuoyu oluşturarak kaynakların daha verimli şekilde kullanılmasına yönelik etkili çalışmada bulunmuştur.
6 Şubat 2023 Depremlerinde, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, Gaziantep ve Adana başta olmak üzere tüm etkilenen illerde çeşitli çalışmalar yapmıştır. Yapılan çalışmalar kapsamında insani yardım faaliyetleri yapılmaya ve gıda bankaları kurulmaya başlanmıştır. Engelli, yaşlı, çocuk, kadın ve diğer dezavantajlı gruplara özel çalışmalarda bulunmaya başlanmıştır. Konteynır kentler kurulmuştur. Su-sanitasyon, barınma ve enerji kaynakları desteği sağlanmıştır. Eğitim, sağlık ve psikososyal destek için konteynır alanlar/tırlar kurularak çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Hayvanlarla ilgili çalışmalarda bulunulmuştur. Halen bölgede afet sonrası iyileştirme çalışmalarında bulunulmaya devam edilmektedir.
Afetlere hazırlık için kurumlara, topluluklara ve ağlara farkındalık çalışmaları yapılmaktadır. Şiddetli afet riski altında bulunan bölgeler için gerçeğe dayalı veriler üzerinden senaryolardan oluşturulan simülasyonlarla tatbikatlar gerçekleştirilmektedir.
Afet risk yönetiminde sivil toplum örgütlerinin kapasitesinin desteklenmesi kapsamında aldığımız fonlarla afet gönüllüleri toplulukları oluşturma projesi; topluluk temelli acil durum müdahalesi ve risk yönetimi projesi; afet riski yönetişiminin toplumsal farkındalığının güçlendirilmesini projesi; afete hazırlık ve acil durum müdahalesi için kapasite geliştirme projesi kapsamında dijitalleşmeyi sağlamaya yönelik projelerle faaliyetlerimizi kurumsallaştırıyor ve kapasitelerin geliştirilmesini sağlıyoruz.
Avrupa Birliği Delegasyonu’nun desteği ve Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM) koordinasyonunda yürüttüğümüz”Türkiye’de Sivil Toplumun Afet Risk Müdahale Kapasitesinin Geliştirilmesi” projesi afet risk yönetimi alanında sivil toplum örgütlerinin kapasitelerini güçlendirmeyi ve toplumun afetlere karşı direncini artırmayı amaçlamaktadır. Proje kapsamında, afetlere müdahalede yerel ve ulusal düzeyde etkin bir koordinasyon sağlamak için kapasite geliştirme eğitimleri düzenlenecek, afetlere etkili müdahale için teknolojik alt yapı ve araçlar geliştirilecek, gönüllülerin etkin ve uyumlu hareket etmelerini sağlamak amacıyla eğitimler planlanacak, platfomun kurumsallaşma süreci ve savunuculuk faaliyetleri yürütülecektir.